Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Μετατροπή δεκαεξαδικού σε δεκαδικό

Θα ρωτήσει κάποιος: Πότε θα μου χρεαστεί η μετατροπή δεκαεξαδικού αριθμού σε δεκαδικό στο Word; Η απάντηση είναι: Ίσως ποτέ! Επειδή όμως πάντα υπάρχει μια πιθανότητα, και κυρίως επειδή των φρονίμων τα παιδιά... αλλά καλύτερα ας ασχοληθούμε με το θέμα μας.

Αριθμομηχανή των Windows

Ο πιο απλός τρόπος, που δεν χρειάζονται καν μαθηματικές γνώσεις, για να μετατρέψετε έναν δεκαεξαδικό αριθμό σε δεκαδικό είναι χρησιμοποιώντας την αριθμομηχανή των Windows:

  1. Εμφανίστε την Αριθμομηχανή και επιλέξτε τη λειτουργία Προγραμματιστής.
  2. Επιλέξτε το μετρικό σύστημα του αριθμού που θέλετε να μετατρέψετε, για παράδειγμα το Hex (δεκαεξαδικό) που μας ενδιαφέρει στο παρόν.
  3. Πληκτρολογήστε τον αριθμό. Καθώς πληκτρολογείτε, η αντίστοιχη τιμή εμφανίζεται στα άλλα μετρικά συστήματα: Dec (δεκαδικό), Oct (οκταδικό), Bin (δυαδικό) και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε όπως θέλετε.

Η μαθηματική προσέγγιση

Επειδή φαινόταν δύσκολο και η Αριθμομηχανή των Windows ανωτέρω το έκανε τόσο απλό, ας δούμε και κάτι πιο... επιστημονικό.

Κατ' αρχάς, χωρίς πολλές μαθηματικές λεπτομέρειες, δυο λόγια για τη θεωρία:

Πρώτον, το δεκαεξαδικό σύστημα χρησιμοποιεί τα επόμενα δεκαέξι ψηφία: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, A, B, C, D, E, F, όπου το A αντιστοιχεί στην τιμή 10 του δεκαδικού συστήματος, το B στην τιμή 11, το C στην τιμή 12 κ.ο.κ.

Δεύτερον, για να κάνουμε τη μετατροπή πολλαπλασιάζουμε κάθε ψηφίο του δεκαεξαδικού αριθμού, επί μια αυξανόμενη δύναμη του 16 (160, 161, 162 κ.ο.κ.), αρχίζοντας από τα δεξιά του αριθμού. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα γινόμενα και το άθροισμα είναι η τιμή του αριθμού στο δεκαδικό σύστημα. Έτσι για τον δεκαεξαδικό π.χ. 040A έχουμε:
040A16=(10x160)+(0x161)+(4x162)+(0x163)=10+0+1024+0=103410.

Τόσο απλά!

Τώρα, πού θα χρειαστεί να εφαρμόσετε αυτή τη διαδικασία; Δείτε στη συνέχεια...

Εφαρμογή της μετατροπής στην πράξη

Η πιο συνηθισμένη περίπτωση για τη μετατροπή ενός δεκαεξαδικού αριθμού σε δεκαδικό, είναι όταν θα χρειαστεί να εισαγάγετε σε έγγραφο του Word έναν χαρακτήρα που δεν υπάρχει στο πληκτρολόγιο. Κι αυτό γιατί η εισαγωγή ενός τέτοιου χαρακτήρα γίνεται κυρίως με συντομεύσεις πληκτρολογίου της μορφής ALT+[κωδικός_χαρακτήρα], όπου ο [κωδικός_χαρακτήρα] είναι ένας αριθμός, που αντιπροσωπεύει τον χαρακτήρα σύμφωνα με ειδικούς πίνακες. Το ενδιαφέρον είναι ότι, πολλοί από αυτούς τους πίνακες χρησιμοποιούν το δεκαεξαδικό σύστημα, ενώ η συντόμευση πληκτρολογίου θέλει τη δεκαδική μορφή του. Την οποία βέβαια θα βρείτε μετατρέποντας τον δεκαεξαδικό σε δεκαδικό.

Περισσότερα για τους εναλλακτικούς τρόπους εισαγωγής ενός χαρακτήρα στο έγγραφο δείτε στο θέμα Εισαγωγή χαρακτήρα από τον κωδικό του. Δείτε επίσης πώς θα κάνετε αναζήτηση για να εντοπίσετε έναν τέτοιον χαρακτήρα στο έγγραφο.

Σύνοψη
Θέμα
Μετατροπή δεκαεξαδικού σε δεκαδικό
Κείμενο
Γιώργος ο Αδαής
Συμβολή

Ταυτότητα
2.01.004/0061
Έκδοση
29/9/10
Αναθεώρηση
14/6/19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου