Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019

Χρήση ερμητικής αναδίπλωσης σε κείμενο

Επιλέγετε μια παράγραφο και ανοίγετε το πλαίσιο Παράγραφος για να τη μορφοποιήσετε. Στην καρτέλα Αλλαγή γραμμής και σελίδας υπάρχει το πεδίο της Ερμητικής αναδίπλωσης, που δεν ξέρετε τι κάνει και θέλετε να τη δοκιμάσετε αλλά... ατυχήσατε! Το πεδίο είναι απενεργοποιημένο. Γιατί;

Η σύντομη απάντηση είναι, γιατί η δυνατότητα αφορά παραγράφους που βρίσκονται μέσα σε πλαίσια κειμένου. Η ερμητική αναδίπλωση επιτρέπει στο κείμενο, που περιβάλλει το πλαίσιο κειμένο να μην αναδιπλώνεται γύρω από τα όρια του πλαισίου, αλλά γύρω από το κείμενο που είναι μέσα στο πλαίσιο. Από την άλλη όμως, ακόμα κι αν επιλέξετε την παράγραφο ενός πλαισίου κειμένου είναι πολύ πιθανόν οι επιλογές που διαθέτει το πεδίο Ερμητική αναδίπλωση να μην έχουν κάποιο φανερό αποτέλεσμα. Πριν αρχίσετε να τα βάζετε με το Word ελέγξτε ποια βήματα της διαδικασίας μάλλον δεν εφαρμόσατε:


Εικ. 1: Πλαίσιο κειμένου με ερμητική αναδίπλωση

 1. Δημιουργήστε το πλαίσιο κειμένου:
  1. Στην καρτέλα Εισαγωγή κάνετε κλικ στο κουμπί Πλαίσιο κειμένου και στη συνέχεια επιλέξτε την εντολή Σχεδίαση πλαισίου κειμένου.
  2. Κάνετε κλικ σε ένα σημείο του εγγράφου και σύρετε μέχρι το σημείο που θέλετε. Το Word από προεπιλογή τοποθετεί το πλαίσιο σε δικό του επίπεδο, πάνω (μπροστά) από το κείμενο. Προς το παρόν αφήστε το όπως είναι. Θα ρυθμίσετε τη θέση του σε επόμενα βήματα.
 2. Πληκτρολογήστε και μορφοποιήστε, αν θέλετε, το κείμενο μέσα στο πλαίσιο.
 3. Κάνετε κλικ στο περίγραμμα του πλαισίου για να το επιλέξετε και να εμφανιστεί η καρτέλα εργαλείων Μορφοποίηση (σε άλλες εκδόσεις του Word αναφέρεται ως Μορφή σχήματος).
 4. Στην ομάδα Τακτοποίηση κάνετε κλικ στο κουμπί Αναδίπλωση κειμένου και στη συνέχεια επιλέξτε Ερμητικό.
  Αν θέλετε να αλλάξετε την προεπιλεγμένη απόσταση από το κείμενο (0,32εκ) πατήστε πάλι το κουμπί Αναδίπλωση κειμένου και επιλέξτε Περισσότερες επιλογές διάταξης. Εκεί ρυθμίστε ανάλογα τις τιμές στα πεδία Αριστερά/Δεξιά.
 5. Στην ομάδα Στυλ σχήματος κάνετε διαδοχικά κλικ στα κουμπιά Γέμισμα και Περίγραμμα και επιλέξτε αντίστοιχα Χωρίς γέμισμα και Χωρίς περίγραμμα.
 6. Επιλέξτε την καρτέλα Κεντρική της κορδέλας και εμφανίστε το πλαίσιο διαλόγου Παράγραφος κάνοντας κλικ στο βελάκι επέκτασης, στην κάτω δεξιά γωνία της ομάδας Παράγραφος.
 7. Στο πλαίσιο διαλόγου Παράγραφος επιλέξτε την καρτέλα Αλλαγή γραμμής και σελίδας και στο πεδίο Ερμητική αναδίπλωση επιλέξτε σε ποιες γραμμές του κειμένου θα εφαρμοστεί (στην εικ. 1 έχει επιλεγεί Όλα).
Σύνοψη
Θέμα
Χρήση ερμητικής αναδίπλωσης σε κείμενο
Κείμενο
Γιώργος ο Αδαής
Συμβολή

Ταυτότητα
1.01.042/0064
Έκδοση
9/10/10
Αναθεώρηση
24/6/19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου