Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Χρήση ερμητικής αναδίπλωσης σε κείμενο

Επιλέγετε μια παράγραφο και ανοίγετε το πλαίσιο Παράγραφος για να τη μορφοποιήσετε. Στην καρτέλα Αλλαγή γραμμής και σελίδας υπάρχει το πεδίο της Ερμητικής αναδίπλωσης, που δεν ξέρετε τι κάνει και θέλετε να τη δοκιμάσετε αλλά... ατυχήσατε! Το πεδίο είναι απενεργοποιημένο. Γιατί;

Η σύντομη απάντηση είναι, γιατί η δυνατότητα αφορά παραγράφους που βρίσκονται μέσα σε πλαίσια κειμένου. Η ερμητική αναδίπλωση επιτρέπει στο κείμενο, που περιβάλλει το πλαίσιο κειμένο να μην αναδιπλώνεται γύρω από τα όρια του πλαισίου, αλλά γύρω από το κείμενο που είναι μέσα στο πλαίσιο. Από την άλλη όμως, ακόμα κι αν επιλέξετε την παράγραφο ενός πλαισίου κειμένου είναι πολύ πιθανόν οι επιλογές που διαθέτει το πεδίο Ερμητική αναδίπλωση να μην έχουν κάποιο φανερό αποτέλεσμα. Πριν αρχίσετε να τα βάζετε με το Word ελέγξτε ποια βήματα της διαδικασίας μάλλον δεν εφαρμόσατε:


Εικ. 1: Πλαίσιο κειμένου με ερμητική αναδίπλωση

  1. Δημιουργήστε το πλαίσιο κειμένου:
    1. Στην καρτέλα Εισαγωγή κάνετε κλικ στο κουμπί Πλαίσιο κειμένου και στη συνέχεια επιλέξτε την εντολή Σχεδίαση πλαισίου κειμένου.
    2. Κάνετε κλικ σε ένα σημείο του εγγράφου και σύρετε μέχρι το σημείο που θέλετε. Το Word από προεπιλογή τοποθετεί το πλαίσιο σε δικό του επίπεδο, πάνω (μπροστά) από το κείμενο. Προς το παρόν αφήστε το όπως είναι. Θα ρυθμίσετε τη θέση του σε επόμενα βήματα.
  2. Πληκτρολογήστε και μορφοποιήστε, αν θέλετε, το κείμενο μέσα στο πλαίσιο.
  3. Κάνετε κλικ στο περίγραμμα του πλαισίου για να το επιλέξετε και να εμφανιστεί η καρτέλα εργαλείων Μορφοποίηση (σε άλλες εκδόσεις του Word αναφέρεται ως Μορφή σχήματος).
  4. Στην ομάδα Τακτοποίηση κάνετε κλικ στο κουμπί Αναδίπλωση κειμένου και στη συνέχεια επιλέξτε Ερμητικό.
    Αν θέλετε να αλλάξετε την προεπιλεγμένη απόσταση από το κείμενο (0,32εκ) πατήστε πάλι το κουμπί Αναδίπλωση κειμένου και επιλέξτε Περισσότερες επιλογές διάταξης. Εκεί ρυθμίστε ανάλογα τις τιμές στα πεδία Αριστερά/Δεξιά.
  5. Στην ομάδα Στυλ σχήματος κάνετε διαδοχικά κλικ στα κουμπιά Γέμισμα και Περίγραμμα και επιλέξτε αντίστοιχα Χωρίς γέμισμα και Χωρίς περίγραμμα.
  6. Επιλέξτε την καρτέλα Κεντρική της κορδέλας και εμφανίστε το πλαίσιο διαλόγου Παράγραφος κάνοντας κλικ στο βελάκι επέκτασης, στην κάτω δεξιά γωνία της ομάδας Παράγραφος.
  7. Στο πλαίσιο διαλόγου Παράγραφος επιλέξτε την καρτέλα Αλλαγή γραμμής και σελίδας και στο πεδίο Ερμητική αναδίπλωση επιλέξτε σε ποιες γραμμές του κειμένου θα εφαρμοστεί (στην εικ. 1 έχει επιλεγεί Όλα).
Σύνοψη
Θέμα
Χρήση ερμητικής αναδίπλωσης σε κείμενο
Κείμενο
Γιώργος ο Αδαής
Συμβολή

Ταυτότητα
1.01.042/0064
Έκδοση
9/10/10
Αναθεώρηση
24/6/19

3 σχόλια:

  1. Έχω το word 2019 πληρωμένο και έγκυρο. Οι σελίδες μου έχω ορίσει να έχουν κανονικά 43 γραμμές. Ξαφνικά όμως σε κάποια σελίδα, φτάνοντας στην 23πχ γραμμή, ο κέρσορας μεταπηδάει στην επόμενη σελίδα αφήνοντας ένα τεράστιο κενό. Μετά η επόμενη σελίδα ξαναέχει 43 γραμμές. Αδύνατον να επιλύσω το πρόβλημα. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελέγξτε το πλήθος των γραμμών και τη μορφοποίηση που έχει η παράγραφος που ακολουθεί το κενό. Επειδή το κενό με βάση τις ρυθμίσεις σας "χωράει" 20 γραμμές κειμένου, είναι πιθανόν η επόμενη παράγραφος να αποτελείται από περισσότερες γραμμές και να μεταφέρεται ολόκληρη στην επόμενη σελίδα, εάν ταυτρόχρονα έχετε ενεργοποιημένη την επιλογή "διατήρηση γραμμών μαζί" και απενεργοποιημένη την επιλογή "έλεγχος χήρας/ορφανής".
    Μια άλλη πιθανότητα που μπορώ να σκεφτώ πρόχειρα, είναι να έχετε εισαγάγει μια αλλαγή σελίδας στο τέλος της παραγράφου που προηγείται του κενού. Για να δείτε αν ισχύει κάτι τέτοιο θα κάνετε κλικ στο κουμπί "Εμφάνιση όλων" στην ομάδα "Παράγραφος" της "Κεντρικής" καρτέλας για να εμφανιστούν τα κρυφά σύμβολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ για την απάντηση και το ενδιαφέρον. Απενεργοποίησα την διατήρηση γραμμών μαζί αφήνοντας ενεργοποιημένη την χήρα/ορφανή γραμμή. Κλίκαρα το ορισμός ως προεπιλογής και το πρόβλημα λύθηκε. Και πάλι ευχαριστώ.

      Διαγραφή