Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Εύρεση και κατάργηση του στηλοθέτη Γραμμή

Οι στηλοθέτες Γραμμή μπορεί να προσθέτουν μια πινελιά καλλωπισμού στο έγγραφο, αλλά τα προβλήματα αρχίζουν να παρουσιάζονται από τη στιγμή που θα χρειαστεί να τους διαχειριστείτε, είτε για να τους αντικαταστήσετε με κάτι άλλο, είτε να τους καταργήσετε.

Δείτε στη συνέχεια τις δυνατότητες που έχετε για να εντοπίσετε έναν στηλοθέτη Γραμμή, αν θέλετε να τον αντικαταστήσετε, αλλά και με ποιο τρόπο μπορείτε να καταργήσετε τους στηλοθέτες Γραμμή σε όλο το έγγραφο.

Εύρεση στηλοθέτη γραμμή

Για να εντοπίσετε έναν στηλοθέτη Γραμμή (στην κυριολεξία να εντοπίσετε την παράγραφο στην οποία υπάρχει ο στηλοθέτης) θα χρησιμοποιήσετε το εργαλείο της Εύρεσης στο πλαίσιο διαλόγου Εύρεση και Αντικατάσταση:

  1. Στην καρτέλα Κεντρική κάνετε κλικ στο βελάκι επέκτασης του εργαλείου Εύρεση, στην ομάδα Επεξεργασία και στη συνέχεια επιλέξτε Πρόσθετα κριτήρια εύρεσης.
  2. Στο πλαίσιο διαλόγου Εύρεση και Αντικατάσταση πατήστε το κουμπί Λεπτομέρειες αν δεν εμφανίζονται οι πρόσθετες επιλογές αναζήτησης και στη συνέχεια από το κουμπί Μορφή επιλέξτε Στηλοθέτες.
  3. Στο πλαίσιο διαλόγου Στηλοθέτες κάνετε κλικ στο κουμπί Απαλοιφή όλων, επιλέξτε τον στηλοθέτη Γραμμή και κάνετε κλικ στο OK.
  4. Στο πεδίο Εύρεση του πληκτρολογήστε ^p.
  5. Κάνετε κλικ στο κουμπί Εύρεση επόμενου για να εντοπίσετε την παράγραφο όπου εμφανίζεται ο στηλοθέτης Γραμμή.

Κατάργηση των στηλοθετών Γραμμή

Όπως περιγράφεται ανωτέρω, το εργαλείο Εύρεση δεν μπορεί να εντοπίσει τον στηλοθέτη Γραμμή αλλά την παράγραφο που τον περιέχει. Έτσι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το εργαλείο Αντικατάσταση για να τους τροποποιήσετε όλους μαζί, π.χ. να τους αλλάξετε θέση. Ωστόσο, αν θέλετε να τους καταργήσετε όλους από το έγγραφο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη μακροεντολή:

Sub RemoveBarTabs()
    '
    ' writor: Tonny Jollans
    ' source: MS Office discussion groups
    '
    Dim P As Word.Paragraph
    Dim T As Word.TabStop
    For Each P In ActiveDocument.Paragraphs
    For Each T In P.TabStops
        If T.Alignment = wdAlignTabBar Then T.Clear
    Next T, P
End Sub
Τα σχόλια (οι γραμμές που αρχίζουν με μονό εισαγωγικό) αναφέρουν τον συγγραφέα και την προέλευση του κώδικα. Παρακαλώ μην τα αφαιρείτε.

Εγκαταστήστε τη μακροεντολή και εκτελέστε την για να αφαιρέσετε όλους τους στηλοθέτες Γραμμή. Αν δεν γνωρίζετε τη διαδικασία δείτε το θέμα Πώς θα χρησιμοποιήσω τον κώδικα μιας μακροεντολής.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μετά την εκτέλεση της μακροεντολής είναι πιθανόν να εμφανίζονται ακόμα στο έγγραφο ορισμένοι στηλοθέτες Γραμμή, κυρίως σε μεγάλες παραγράφους κειμένου. Αυτό δεν οφείλεται σε σφάλμα της μακροεντολής αλλά στον τρόπο που το Word κάνει ανανέωση του εγγράφου (refresh). Αν μετά την εκτέλεση της μακροεντολής αποθηκεύσετε το έγγραφο και το κλείσετε, την επόμενη φορά που θα το ανοίξετε θα διαπιστώσετε ότι οι στηλοθέτες Γραμμή έχουν πράγματι καταργηθεί.

Σύνοψη
Θέμα
Εύρεση και κατάργηση του στηλοθέτη Γραμμή
Κείμενο
Γιώργος ο Αδαής
Συμβολή

Ταυτότητα
1.01.038/0058
Έκδοση
29/9/10
Αναθεώρηση
6/6/19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου