Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Γιατί δεν βλέπω ολόκληρη την κορδέλα;

Η κορδέλα πρωτοπαρουσιάστηκε στο Office 2007 με την αιτιολογία, εκ μέρους της Microsoft, ότι οι εντολές που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν οι χρήστες, μ' αυτόν τον τρόπο ήταν πιο εύκολο να εντοπιστούν. Αυτό είναι μάλλον σωστό, αλλά από την άλλη το μέγεθος της κορδέλας, σε συνδυασμό με τη γραμμή τίτλου και τη γραμμή κατάστασης αφαιρούν αρκετό από τον διαθέσιμο χώρο του εγγράφου στην οθόνη.

Έτσι, το Word σας δίνει τη δυνατότητα να εμφανίζετε ή να αποκρύπτετε την κορδέλα ανάλογα με τις απαιτήσεις σας. Αυτό είναι που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να καταλήξει στο πρόβλημα της "χαμένης" κορδέλας, και συνήθως δεν έχει άλλη εξήγηση από το ότι την αποκρύψατε κατά λάθος. Για να επαναφέρετε λοιπόν την κορδέλα στην πλήρη μορφή της κάνετε ένα από τα επόμενα:

  • Κάνετε διπλό κλικ στον τίτλο οποιασδήποτε καρτέλας.
  • Χρησιμοποιήστε τη συντόμευση πληκτρολογίου CTRL+F1.
  • Κάνετε δεξιό κλικ στον τίτλο μιας καρτέλας και στη συνέχεια απενεργοποιήστε την εντολή Ελαχιστοποίηση της κορδέλας (Word 2007 και 2010).
  • Κάνετε κλικ στον τίτλο μιας καρτέλας και στη συνέχεια πατήστε το εικονίδιο της καρφίτσας στο κάτω δεξιό άκρο της κορδέλας (Word 2010+).
  • Κάνετε δεξιό κλικ στον τίτλο οποιασδήποτε καρτέλας και στη συνέχεια απενεργοποιήστε την εντολή Σύμπτυξη της κορδέλας (Word 2013+).
  • Κάνετε κλικ στο κουμπί διαχείρισης της κορδέλας στη γραμμή τίτλου και στη συνέχεια επιλέξτε Εμφάνιση καρτελών και εντολών (Word 365).

Στο Word 365 επιπλέον είναι δυνατόν να μην εμφανίζεται καθόλου η κορδέλα (ούτε οι καρτέλες) και ταυτόχρονα ούτε η γραμμή κατάστασης. Αυτή η δυνατότητα ενεργοποιείται κάνοντας κλικ στο κουμπί διαχείρισης της κορδέλας (εικ. 1, Α-2) και στη συνέχεια επιλέγοντας την εντολή Αυτόματη απόκρυψη κορδέλας. Για να επιστρέψετε στην κανονική εμφάνιση του προγράμματος κάνετε κλικ στο κουμπί διαχείρισης της κορδέλας στην πάνω δεξιά γωνία του παράθυρου (εικ. 1, Γ-2) και στη συνέχεια επιλέξτε την εμφάνιση που θέλετε να έχει η κορδέλα.


Εικ. 1: Τρεις καταστάσεις της κορδέλας

Α. Η πλήρης εμφάνιση της κορδέλας περιλαμβάνει τις καρτέλες και τις εντολές. Σ' αυτή την κατάσταση:

  • Κάνετε κλικ στη Σύμπτυξη της κορδέλας (1) για να αποκρύψετε τις εντολές και να εμφανίζονται μόνο οι καρτέλες.
  • Κάνετε κλικ στο κουμπί διαχείρισης της κορδέλας (2) για περισσότερες επιλογές:
    • Αυτόματη απόκρυψη της κορδέλας
    • Εμφάνιση μόνο των καρτελών
    • Εμφάνιση καρτελών και εντολών

Β. Όταν είναι ενεργοποιημένη η εμφάνιση μόνο των καρτελών για να εμφανίσετε τις εντολές κάνετε κλικ στον τίτλο μιας καρτέλας. Σ' αυτό το σημείο αν θέλετε να μονιμοποιήσετε την πλήρη εμφάνιση της κορδέλας κάνετε κλικ στο εικονίδιο της καρφίτσας (1).

Γ. Όταν είναι ενεργοποιημένη η αυτόματη απόκρυψη της κορδέλας δεν εμφανίζεται ούτε η γραμμή τίτλου, ούτε η κορδέλα (αλλά ούτε και η γραμμή κατάστασης στο κάτω μέρος του παράθυρου). Σ' αυτή την κατάσταση:

  • Πατήστε Περισσότερα (. . .) για να εμφανίσετε προσωρινά την κορδέλα και να επιλέξετε μία εντολή.
  • Πατήστε το κουμπί διαχείρισης της κορδέλας (2) για να απενεργοποιήσετε την αυτόματη απόκρυψη, ή να ενεργοποιήσετε μία από τις μορφές εμφάνισης (όπως στο Α προηγουμένως).
Σύνοψη
Θέμα
Γιατί δεν βλέπω ολόκληρη την κορδέλα;
Κείμενο
Γιώργος ο Αδαής
Συμβολή

– «Show or hide the ribbon in Office», Office Online Support

Ταυτότητα
5.01.011/0097
Έκδοση
30/9/19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου