Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Εγκατάσταση του Office

Η σουίτα του Office απαρτίζεται από μια σειρά προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων η Access, το Excel, το OneNote, το Outlook, το PowerPoint, το Word κ.ά. Η σουίτα είναι διαθέσιμη σε διάφορες εκδόσεις, που η κάθε μία περιλαμβάνει διαφορετικό συνδυασμό προγραμμάτων, ενώ μπορείτε ακόμα να αγοράσετε τα περισσότερα από τα προγράμματα ξεχωριστά. Τα τελευταία χρόνια δε, σε αρκετές περιπτώσεις, η αγορά νέου υπολογιστή συνοδεύεται από μια προεγκατεστημένη έκδοση της σουίτας, που σας δίνει το δικαίωμα να δοκιμάσετε τα προγράμματα που περιλαμβάνει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, πριν αποφασίσετε την αγορά και το "ξεκλείδωμα" του πλήρους πακέτου.

Η διαδικασία εγκατάστασης έχει επίσης μικρές διαφορές, ανάλογα με την έκδοση του Office αλλά και ανάλογα με τον τρόπο αγοράς του. Π.χ. μπορεί να είναι σε DVD, που αγοράσατε από ένα κατάστημα, ή να είναι ένα απλό αρχείο αν έχετε κάνει την αγορά διαδικτυακά. Από την άλλη, ο οδηγός της εγκατάστασης προηγούμενων εκδόσεων του Office ζητά διάφορες ενέργειες από τον χρήστη, ενώ στην πιο πρόσφατη, τη συνδρομητική έκδοση του Office 365 (πλέον ονομάζεται Microsoft 365), όλη η διαδικασία είναι εντελώς αυτοματοποιημένη και γίνεται μέσω του διαδικτύου.

Εδώ περιγράφεται η εγκατάσταση του Office χρησιμοποιώντας το DVD. Τα βήματα και οι εικόνες είναι από την αγγλική έκδοση του Office 2010, αλλά σε γενικές γραμμές θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τον τρόπο εγκατάστασης.

Σύμφωνα με τον γενικό κανόνα για τις εγκαταστάσεις λοιπόν, κλείστε όλα τα προγράμματα και τοποθετήστε το DVD στον υπολογιστή. Αν ο οδηγός εγκατάστασης δεν ξεκινήσει αυτόματα (εξαρτάται από τις ρυθμίσεις των Windows) εντοπίστε και εκτελέστε το αρχείο setup.exe στο DVD για να τον ξεκινήσετε.


Εικ. 1: Δήλωση κλειδιού προϊόντος

Ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγο, μέχρι ο οδηγός εγκατάστασης να ολοκληρώσει την προετοιμασία και να εμφανίσει το πλαίσιο όπου θα καταχωρίσετε το κλειδί προϊόντος (εικ. 1). Ακόμα κι αν δεν αναφέρεται με αυτό το όνομα αναζητήστε έναν 25ψήφιο κωδικό που αποτελείται από γράμματα και αριθμούς, χωρισμένους σε 5 ομάδες, με την μορφή ΧΧΧΧΧ-ΧΧΧΧΧ-ΧΧΧΧΧ-ΧΧΧΧΧ-ΧΧΧΧΧ. Θα υπάρχει στη συσκευασία του DVD που αγοράσατε. (Αν κάνατε την αγορά της σουίτας διαδικτυακά, ο κωδικός ίσως αναφέρεται στο συνοδευτικό μήνυμα (email) που πήρατε).


Εικ. 2: Επιλογή τύπου εγκατάστασης

Στο επόμενο βήμα θα πρέπει να αποδεχθείτε τους όρους χρήσης της Microsoft και να προχωρήσετε στην επιλογή του τύπου εγκατάστασης (εικ. 2).

Η άμεση εγκατάσταση (Install Now) έχει προεπιλεγμένα τα στοιχεία που θα εγκατασταθούν και είναι ο τύπος εγκατάστασης που καλύπτει τους περισσότερους χρήστες. Θα χρησιμοποιήσετε την προσαρμοσμένη εγκατάσταση (Customize) αν θέλετε να εγκαταστήσετε το Office σε άλλην από την προεπιλεγμένη θέση. Όσον αφορά τις υπόλοιπες επιλογές, που επιτρέπει η προσαρμοσμένη εγκατάσταση, αρχικά, είναι ενεργοποιημένες αυτές που εφαρμόζονται και στην άμεση εγκατάσταση. Αυτό που απομένει σε σας είναι, να προσθέσετε τα επιπλέον στοιχεία που θέλετε, ή να αφαιρέσετε αυτά που δεν θέλετε να εγκατασταθούν. Ας δούμε καλύτερα την περίπτωση που θέλετε να προσαρμόσετε τα προς εγκατάσταση στοιχεία, οπότε, κάνετε κλικ στο κουμπί Customize.

Επαναλαμβάνω: Αν δεν αλλάξετε τίποτα στη συνέχεια, είναι σαν να έχετε επιλέξει την άμεση εγκατάσταση.


Εικ. 3: Προσθαφαίρεση δυνατοτήτων

Αφού επιλέξετε λοιπόν την προσαρμοσμένη εγκατάσταση, θα υποθέσουμε για παράδειγμα ότι δεν χρειάζεστε τα εργαλεία γλωσσικού ελέγχου για την ισπανική γλώσσα. Έτσι (εικ. 3):

  1. Στην καρτέλα Επιλογές εγκατάστασης (Installation options) ανοίξτε την ομάδα με τα Εργαλεία γλωσσικού ελέγχου.
  2. Κάνετε κλικ στα Εργαλεία της ισπανικής γλώσσας.
  3. Στο πλαίσιο που εμφανίζεται επιλέξτε Αυτή η δυνατότητα δεν θα είναι διαθέσιμη.

Με αντίστοιχες ενέργειες μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε άλλες δυνατότητες που αναφέρονται στο πλαίσιο διαλόγου.


Εικ. 4: Πληροφορίες χρήστη

Στην καρτέλα Πληροφορίες χρήστη (εικ. 4) μπορείτε προαιρετικά να καταχωρίσετε τα στοιχεία που θέλετε. Αν αφήσετε τα πεδία κενά, το Office θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία από το προφίλ χρήστη που έχετε στα Windows.


Εικ. 5: Επιλογή φακέλου εγκατάστασης

Στην επιλογή του φακέλου εγκατάστασης (εικ. 5), αναφέρεται ήδη η προεπιλεγμένη θέση και συνήθως δεν χρειάζεται να την αλλάξετε. Αν όμως θέλετε να επιλέξετε διαφορετικό φάκελο εγκατάστασης, μπορείτε είτε να τον πληκτρολογήσετε κατευθείαν στο σχετικό πεδίο, π.χ. C:\Office, είτε να πατήσετε το κουμπί Αναζήτηση για να εντοπίσετε τον φάκελο που θέλετε.

Οι επιλογές για την προσθαφαίρεση δυνατοτήτων (εικ. 3) και τις πληροφορίες χρήστη (εικ. 4) μπορούν να προσαρμοστούν και μετά την εγκατάσταση της σουίτας. Η αλλαγή του φακέλου εγκατάστασης όμως, μπορεί να γίνει μόνο εδώ. Σημειώστε ωστόσο ότι, ακόμα κι αν επιλέξετε διαφορετικό φάκελο εγκατάστασης, αρκετά στοιχεία του Office θα εγκατασταθούν σε προεπιλεγμένες θέσεις, όπως τα διάφορα πρότυπα, οι κοινόχρηστοι πόροι κ.λπ.

Μετά απ' όλη αυτή την... ταλαιπωρία, πατήστε το κουμπί Εγκατάσταση τώρα, καθήστε αναπαυτικά και περιμένετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μετά ανοίξτε το Word κι αρχίσετε να μεγαλουργείτε!

Σύνοψη
Θέμα
Εγκατάσταση του Office
Κείμενο
Γιώργος ο Αδαής
Συμβολή

Ταυτότητα
3.01.008/0098
Έκδοση
3/10/19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου