Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Δημιουργία κεφαλίδας με μορφή λεξικού

Αν έχετε ένα έγγραφο με μορφή λίστας, π.χ. έναν κατάλογο με ονοματεπώνυμα μελών, ένα ευρετήριο όρων, ένα λεξικό κ.λπ., μπορείτε να προσαρμόσετε την κεφαλίδα κάθε σελίδας με τέτοιο τρόπο, ώστε να εμφανίζεται το πρώτο και το τελευταίο στοιχείο που υπάρχει σε αυτή τη σελίδα.

Γι' αυτή τη διαδικασία θα χρειαστείτε δύο "μορφές" του πεδίου StyleRef, μία για να εμφανίζει τον πρώτο όρο της σελίδας και άλλη μία για τον τελευταίο:

  1. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη εφαρμόστε ένα στυλ (είτε παραγράφου, είτε χαρακτήρα), για να μορφοποιήσετε τους όρους που θα εμφανίζονται ως δείκτες της σελίδας. Π.χ. τα επίθετα των μελών ή τα λήμματα του λεξικού.
  2. Κάνετε διπλό κλικ στην περιοχή της κεφαλίδας.
  3. Στην καρτέλα εργαλείων Κεφαλίδα και υποσέλιδο κάνετε κλικ στο κουμπί Γρήγορα τμήματα και στη συνέχεια επιλέξτε την εντολή Πεδίο.
  4. Στο πεδίο Κατηγορίες επιλέξτε Συνδέσεις και παραπομπές και από τη λίστα Ονόματα πεδίων επιλέξτε StyleRef.
  5. Στη λίστα Όνομα στυλ επιλέξτε το στυλ που έχετε εφαρμόσει στους δείκτες της σελίδας και κάνετε κλικ στο κουμπί OK.
  6. Στην καρτέλα εργαλείων Κεφαλίδα και υποσέλιδο κάνετε κλικ στο κουμπί Εισαγωγή στηλοθέτη στοίχισης της ομάδας Θέση και στη συνέχεια επιλέξτε Στοίχιση: Δεξιά, Σε σχέση με: Περιθώριο.
  7. Επαναλάβετε τα βήματα 3-5 για να εισαγάγετε άλλο ένα πεδίο StyleRef αλλά αυτή τη φορά στο βήμα 5 εκτός από την επιλογή του στυλ θα ενεργοποιήσετε και τον διακόπτη Αναζήτηση από το κάτω μέρος της σελίδας προς τα επάνω.
  8. Αν όλα πήγαν καλά, το αποτέλεσμα θα είναι κάτι σχετικό με την επόμενη εικόνα. (Οι δείκτες στην εικόνα είναι με πλάγια γραφή σύμφωνα με το αντίστοιχο κείμενο του εγγράφου. Εσείς μπορείτε να τους επιλέξετε και να τους μορφοποιήσετε όπως θέλετε, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες άμεσης μορφοποίησης της ομάδας Γραμματοσειρά στην καρτέλα Κεντρική).


Εικ. 1: Κεφαλίδα με τους όρους του λεξικού

Μερικές έξτρα "πινελιές" που έχει η εικόνα σε σχέση με τις οδηγίες ανωτέρω:

  • Ο αριθμός της σελίδας είναι σε διαφορετική παράγραφο από τους δείκτες των λημμάτων.
  • Για να εμφανίζονται περικομμένα τα λήμματα χρησιμοποίησα στυλ χαρακτήρα που εφάρμοσα μόνο στους τέσσερις πρώτους χαρακτήρες του κάθε λήμματος.
  • Πριν εισαγάγω το αριστερό πεδίο styleRef πρόσθεσα τη γραμμή (κάτω περίγραμμα) χρησιμοποιώντας το κουμπί Περιγράμματα στην καρτέλα Κεντρική. Μετά πάτησα 4 ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ για να έχω μια σχετική εσοχή από την άκρη της γραμμής και τέλος εισήγαγα το πεδίο stylRef.
  • Η παύλα και στους δύο δείκτες δεν είναι μέρος του πεδίου, την πληκτρολόγησα μετά την εισαγωγή του πεδίου "με το χέρι".
  • Αφού εισήγαγα και το δεξιό πεδίο, έκανα κλικ μετά την παύλα και πάτησα επίσης 4 CTRL+SHIFT+ΔΙΑΣΤΗΜΑ για να έχω την ίδια εσοχή. Πρέπει να χρησιμοποιηθεί η συντόμευση CTRL+SHIFT+ΔΙΑΣΤΗΜΑ (διάστημα χωρίς διακοπή), γιατί το απλό ΔΙΑΣΤΗΜΑ δεν μετακινεί το κείμενο προς τα αριστερά όταν αυτό έχει δεξιά στοίχιση.
Σύνοψη
Θέμα
Δημιουργία κεφαλίδας με μορφή λεξικού
Κείμενο
Γιώργος ο Αδαής
Συμβολή

– Ενσωματωμένα αρχεία Βοήθειας του Word

Ταυτότητα
1.03.009/0116
Έκδοση
15/11/19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου