Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Υπάρχει κατάλογος με όλες τις συντομεύσεις πληκτρολογίου;

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι χρήστες του Word χρειάστηκαν κάποια στιγμή μια συντόμευση για να εκτελέσουν μια ενέργεια. Αν εξαιρέσουμε όμως τις γνωστές συντομεύσεις που έχουν γίνει πλέον δεύτερη φύση μας, όπως CTRL+C, CTRL+V, CTRL+B, CTRL+I, και άλλες, για ορισμένες πιο "σπάνιες" λειτουργίες, ένας εύκολος τρόπος να εντοπίσει κάποιος μια συντόμευση είναι αναζητώντας την στο διαδίκτυο. Στις περισσότερες περιπτώσεις δε, οι σελίδες που ασχολούνται με τις συντομεύσεις του Word είναι καλά οργανωμένες και προσφέρουν αρκετές λεπτομέρειες για τη λειτουργία κάθε συντόμευσης. Επομένως, ο εντοπισμός της συντόμευσης μ' αυτόν τον τρόπο είναι μια καλή λύση.

Ωστόσο, το ίδιο το Word έχει τη δυνατότητα να σας παρουσιάσει τις συντομεύσεις που διαθέτει, μ' ένα επιπλέον χαρακτηριστικό: Εκτός από τις ενσωματωμένες συντομεύσεις, καλύπτει όσες από αυτές έχετε τυχόν προσαρμόσει, αλλά και τις συντομεύσεις που έχετε δημιουργήσει εσείς. Με μια προειδοποίηση: Η περιγραφή κάθε συντόμευσης είναι λιτή και σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να γνωρίζετε από πριν τη διαδικασία που εκτελούν για να εντοπίσετε αυτή που θέλετε.

Για να εμφανίσετε αυτή τη λίστα των συντομεύσεων θα χρειαστεί να εκτελέσετε την εντολή ListCommands, αλλά εδώ αρχίζουν τα... δύσκολα! Η εντολή δεν υπάρχει στην κορδέλα του Word και σε περιπτώσεις σαν αυτή οι συνηθισμένες λύσεις που προτείνονται είναι δύο (μη βιαστείτε να εφαρμόσετε κάποια από τις δύο αν δεν δείτε και τη συνέχεια):

  1. Τοποθετείτε την εντολή στην εργαλειοθήκη γρήγορης πρόσβασης:
  2. Αντιστοιχίστε μια συντόμευση πληκτρολογίου στην εντολή:

Και οι δύο προτάσεις είναι καλές, δεν τις θεωρώ όμως κατάλληλες για τη συγκεκριμένη περίπτωση: Επειδή η εντολή πρόκειται να εκτελεστεί μόνο μια φορά, δεν υπάρχει λόγος να "φορτώσετε" την εργαλειοθήκη με αχρείαστα εργαλεία, ούτε να δεσμεύσετε συντομεύσεις που δεν πρόκειται να ξαναχρησιμοποιήσετε. Επιπλέον απαιτεί πρόσθετη και άνευ λόγου διαδικασία η κατάργηση του ενός ή του άλλου, μετά την εκτέλεση της εντολής.

Για να μη σας κρατάω σε αγωνία:

  1. Ανοίξτε το Word. Δεν χρειάζεται να ανοίξετε ένα συγκεκριμένο έγγραφο. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να ανοίξετε ούτε ένα κενό έγγραφο. Το Word δημιουργεί πάντοτε αυτόματα ένα νέο έγγραφο όπου θα καταχωρήσει τη λίστα των εντολών με τις συντομεύσεις.
  2. Πατήστε τη συντόμευση ALT+F11 για να ανοίξετε τον Visual Basic Editor και στη συνέχεια πατήστε τη συντόμευση CTRL+G για να εμφανίσετε το πλαίσιο Immediate.
  3. Στο πλαίσιο πληκτρολογήστε τον επόμενο κώδικα και πατήστε ENTER:

    Application.CommandBars.ExecuteMso("ListCommands")

  4. Εμφανίστε το Word (συνήθως παραμένει στο παρασκήνιο μετά την εκτέλεση του κώδικα), όπου έχει εμφανιστεί το πλαίσιο διαλόγου Παράθεση εντολών.
  5. Επιβεβαιώστε ότι είναι επιλεγμένο το πεδίο Τρέχουσες λειτουργίες πληκτρολογίου και κάνετε κλικ στο OK.

    Ίσως χρειαστούν ορισμένα δευτερόλεπτα μέχρι να καταχωρήσει το Word τον πίνακα με τις εντολές και τις συντομεύσεις τους (περίπου 250, στο Word 365). Αποθηκεύστε το έγγραφο για κάθε μελλοντική χρήση.

  6. Μπορείτε να κλείσετε το Word. (Ο Visual Basic Editor κλείνει επίσης, καθώς δεν λειτουργεί αυτόνομα.)
Σύνοψη
Θέμα
Υπάρχει κατάλογος με όλες τις συντομεύσεις πληκτρολογίου;
Κείμενο
Γιώργος ο Αδαής
Συμβολή

– Ενσωματωμένα αρχεία Βοήθειας του Word

Ταυτότητα
2.01.014/0150
Έκδοση
11/2/20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου