I. Καθημερινή χρήση του Word

1. Επεξεργασία και μορφοποίηση κειμένου

Γενικά

Ένα αξιοπρεπές έγγραφο
Μικρές λεπτομέρειες και συνηθισμένα λάθη, που ίσως δεν τους δίνετε σημασία αλλά αξίζουν της προσοχής σας αν θέλετε το έγγραφό σας να έχει επαγγελματική εμφάνιση.
Χαρακτηριστικά και ιδιότητες της παραγράφου
Από τις επικεφαλίδες, μέχρι τις παραγράφους κειμένου, τις υποσημειώσεις και τα υποσέλιδα, μια παράγραφος για το Word είναι περισσότερα από μια ολοκληρωμένη έκφραση, όπως λέει ο κανόνας. Δείτε τι άλλο χαρακτηρίζει την παράγραφο και ποιες είναι οι κύριες ιδιότητές της.
Τι είναι η Αυτόματη διόρθωση και πώς θα την αξιοποιήσετε
Χρησιμοποιήστε την Αυτόματη Διόρθωση για την αυτόματη ανίχνευση και διόρθωση τόσο γραμματικών και τυπογραφικών λαθών, όσο και λαθών πληκτρολόγησης όπως "κια" αντί για "και", ή "δευτέρα" αντί "Δευτέρα".
Αποτροπή αυτόματων διορθώσεων
Το Word διορθώνει αυτόματα γραμματικά και ορθογραφικά λάθη, σύμφωνα με τους κανόνες της Αυτόματης διόρθωσης. Επειδή όμως όλοι οι κανόνες έχουν τις εξαιρέσεις τους δείτε πώς θα ενημερώσετε το Word, για τις εξαιρέσεις που πρέπει να εφαρμόζει στα έγγραφά σας.
Ρύθμιση των εσοχών παραγράφου με τον χάρακα
Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία του χάρακα για να ρυθμίσετε την εσοχή και την προεξοχή του κειμένου μιας παραγράφου και των στοιχείων μιας λίστας.
Πώς λειτουργούν οι στηλοθέτες
Περιγραφή της λειτουργίας των στηλοθετών. Ορισμός στηλοθετών με τον χάρακα και με το πλαίσιο διαλόγου Στηλοθέτες. Πώς θα ρυθμίσετε τη θέση των προεπιλεγμένων στηλοθετών του Word.
Αλλαγή γραμμής κειμένου με αναδίπλωση
Πρόκειται για μια χρήσιμη λειτουργία, που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το κείμενο, που ρέει γύρω από μια φωτογραφία ή άλλο αντικείμενο.
Τα σημάδια μορφοποίησης του Word
Είναι πιο γνωστά με την παλιά ονομασία τους ως "μη εκτυπώσιμοι χαρακτήρες". Με όποιο όνομα όμως και να τα ξέρετε καλό είναι να γνωρίζετε τη λειτουργία τους καθώς μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αρκετά προβλήματα.
Κλικ και πληκτρολόγηση
Το "Κλικ και πληκτρολόγηση" είναι μια δυνατότητα του Word που σας επιτρέπει να αρχίσετε να πληκτρολογείτε κείμενο σε οποιοδήποτε σημείο του εγγράφου, αλλά προσέξτε τις εξαιρέσεις!
Παρουσίαση της ομάδας Επεξεργασία
Περιγραφή των εργαλείων που περιλαμβάνει η ομάδα Επεξεργασία στην καρτέλα Κεντρική της κορδέλας.
Μετακίνηση μεταξύ στοιχείων ενός εγγράφου
Μετακινηθείτε στο σημείο του εγγράφου που θέλετε, χρησιμοποιώντας το πλαίσιο διαλόγου Μετάβαση, ή το πλαίσιο εργασιών Περιήγηση.
Επιλογή κειμένου και αντικειμένων
Έχετε έγγραφα με σχήματα, εικόνες και γραφικά; Το εργαλείο Επιλογή θα σας λύσει τα χέρια. Χρησιμοποιήστε το για να επιλέξετε ένα ή περισσότερα αντικείμενα, για να αλλάξετε τις διαστάσεις και τη θέση τους, να τα ομαδοποιήσετε και, γενικά, να τα προσαρμόσετε όπως θέλετε.
Σύμπτυξη ή ανάπτυξη τμημάτων του εγγράφου
Χρησιμοποιήστε τα επίπεδα διάρθρωσης παραγράφου για να μπορείτε να συμπτύσσετε μέρη του εγγράφου ώστε να εστιάζετε, ή να επικεντρώνετε την προσοχή του αναγνώστη στο τμήμα που θέλετε.
Χρήση ερμητικής αναδίπλωσης σε κείμενο
Μπορείτε να περιβάλλετε με κείμενο ένα πλαίσιο κειμένου υπολογίζοντας τη απόσταση όχι από το όριο του πλαισίου, αλλά από το κείμενο που περιέχει. Αυτή είναι η ερμητική ανδίπλωση και πρέπει να λάβετε υπ' όψη σας ορισμένες μικρολεπτομέρειες για να την αξιοποιήσετε.
Συλλαβισμός
Ο συλλαβισμός βελτιώνει την εμφάνιση του κειμένου μειώνοντας τα κενά που δημιουργούνται σε μια γραμμή κειμένου είτε στο δεξιό περιθώριο της σελίδας, όταν χρησιμοποιείτε αριστερή στοίχιση, είτε μεταξύ των λέξεων, όταν χρησιμοποιείτε πλήρη στοίχιση.
Χρήση των περιγραμμάτων στο Word
Μπορείτε να δημιουργήσετε διάφορα εφέ για τις παραγράφους και τους πίνακες χρησιμοποιώντας τα περιγράμματα. Σ' αυτό το θέμα ωστόσο, θα ξεκαθαρίσουμε μερικές παρανοήσεις που υπάρχουν σχετικά με τα περιγράμματα, αλλά θα βρείτε και ιδέες πώς θα τα χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά.
Πλαίσιο εργασιών Περιήγηση
Το πλαίσιο Περιήγηση παρουσιάστηκε αρχικά σαν μελλοντικός αντικαταστάτης του εργαλείου Εύρεση. Ωστόσο έχει μερικές επιπλέον λειτουργίες που μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμες, ειδικά για τη διαχείριση μεγάλων εγγράφων.

Μορφοποίηση κειμένου

Εισαγωγή στη μορφοποίηση κειμένου
Τι προσφέρουν τα στυλ και πώς χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της εμφάνισης ενός εγγράφου. Άμεση μορφοποίηση. Τύποι στυλ. Θέματα και Σύνολα στυλ. Συνδυασμοί γραμματοσειρών και χρωμάτων.
Παρουσίαση της ομάδας Γραμματοσειρά
Τα εργαλεία της ομάδας Γραμματοσειρά σας επιτρέπουν να προσθέσετε άμεση μορφοποίηση σε χαρακτήρες, λέξεις και τμήματα κειμένου. Δείτε ποια είναι αυτά τα εργαλεία και τι δυνατότητες έχουν.
Μορφοποίηση κειμένου με το πλαίσιο διαλόγου Γραμματοσειρά
Περιγραφή των επιλογών που εμφανίζονται στο πλαίσιο διαλόγου Γραμματοσειρά και πώς θα τις χρησιμοποιήσετε για να ρυθμίσετε την μορφοποίηση κειμένου.
Παρουσίαση της ομάδας Παράγραφος
Τα εργαλεία της ομάδας Παράγραφος σας επιτρέπουν να προσθέσετε άμεση μορφοποίηση σε παραγράφους, όπως είναι η στοίχιση, το χρώμα φόντου, η εφαρμογή περιγραμμάτων κ.ά.
Μορφοποίηση κειμένου με το πλαίσιο Παράγραφος
Περιγραφή των επιλογών που εμφανίζονται στο πλαίσιο διαλόγου Παράγραφος και πώς μπορούν να λειτουργήσουν στη μορφοποίηση του κειμένου.
Αυτόματη μορφοποίηση κατά την πληκτρολόγηση
Δείτε ποιες επιλογές μορφοποίησης μπορεί να εκτελέσει αυτόματα το Word ώστε να κερδίσετε χρόνο.
Πώς θα αξιοποιήσετε την Αυτόματη μορφοποίηση
Μη βιαστείτε να πείτε ότι χρησιμοποιείτε την Αυτόματη μορφοποίηση καθημερινά. Μάλλον μιλάτε για την Αυτόματη μορφοποίηση κατά την πληκτρολόγηση που είναι κάτι διαφορετικό. Αν λοιπόν σας προκάλεσα αμφιβολίες δείτε μια δυνατότητα που δεν είναι τόσο γνωστή.
Τύποι στυλ
Περιγραφή των πέντε τύπων στυλ που διαθέτει το Word για τη μορφοποίηση ενός εγγράφου: Στυλ χαρακτήρα, στυλ παραγράφου, συνδεδεμένα στυλ, στυλ λίστας και στυλ πίνακα.
Πλαίσιο εργασιών Στυλ
Χρησιμοποιήστε το "κέντρο αποφάσεων" του Word. Δημιουργήστε, τροποποιήστε και διαγράψτε στυλ. Αντικαταστήστε το στυλ που έχετε εφαρμόσει με κάποιο άλλο. Επιλέξτε τα στυλ που θα εμφανίζονται στη συλλογή Γρήγορα στυλ και στο πλαίσιο εργασιών Στυλ.
Ρυθμίσεις του πλαισίου εργασιών Στυλ
Προσαρμόστε το πλαίσιο εργασιών Στυλ ώστε να εμφανίζει μόνο τα στυλ που θέλετε, αλλά και με την εμφάνιση και τη σειρά που θα επιλέξετε.
Παρουσίαση της Επιθεώρησης στυλ
Το πλαίσιο εργασιών Επιθεώρηση στυλ σας επιτρέπει να ελέγχετε σε πραγματικό χρόνο την μορφοποίηση χαρακτήρα και παραγράφου που έχει το τρέχον κείμενο.
Εμφάνιση της μορφοποίησης
Το πλαίσιο εργασιών Εμφάνιση μορφοποίησης παρουσιάζει αναλυτικές πληροφορίες για τα επίπεδα μορφοποίησης που έχει ένα απόσπασμα κειμένου και σας επιτρέπει να τροποποιήσετε οποιοδήποτε από τα χαρακτηριστικά μορφοποίησης.
Δημιουργία στυλ από τη μορφοποίηση
Δημιουργήστε ένα στυλ, με βάση τα χαρακτηριστικά μορφοποίησης που έχει ένα απόσπασμα του κειμένου.
Δημιουργία στυλ
Δεν σας καλύπτουν τα στυλ του Word; Θέλετε τη δική σας "άποψη"; Εύκολο, αλλά όπως συνήθως θέλουν προσοχή οι λεπτομέρειες.
Πώς λειτουργεί η Διαχείριση στυλ
Η Διαχείριση στυλ δεν είναι ίσως εργαλείο πρώτης ανάγκης, ωστόσο διαθέτει ορισμένες "προχωρημένες" δυνατότητες, που καλό είναι να έχετε υπ' όψη σας ότι υπάρχουν.
Οργάνωση στυλ και μακροεντολών
Η αρχική λειτουργία της Οργάνωσης είναι να διαχειρίζεστε τα στυλ και τις μακροεντολές μεταξύ των εγγράφων σας. Χρησιμοποιήστε την επίσης, για να μεταφέρετε στυλ και μακροεντολές σε ένα αρχείο, που στη συνέχεια θα διαμοιράσετε π.χ. σε μια ομάδα εργασίας.

Αντιγραφή και επικόλληση

Τα εργαλεία της ομάδας Πρόχειρο
Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία της ομάδας Πρόχειρο, για να μεταφέρετε ή να αντιγράψετε τμήματα του εγγράφου σε άλλο σημείο του ίδιου ή άλλου εγγράφου.
Αντιγραφή και επικόλληση με το Πρόχειρο του Office
Το πρόχειρο του Office σας επιτρέπει να αντιγράψετε πολλά αντικείμενα ταυτόχρονα, που μπορείτε να κάνετε επικόλληση είτε όλα μαζί είτε επιλεκτικά κάποια από αυτά.
Χρήση του Συλλέκτη
Αν η έννοια του Συλλέκτη δεν σας λέει τίποτα, μην ανησυχείτε. Είναι πολλοί που δεν ξέρουν αυτή τη δυνατότητα του Word. Ίσως όμως ήλθε η ώρα να ασχοληθείτε με τον Συλλέκτη, που μπορεί να σας βοηθήσει να εργαστείτε πιο αποδοτικά.
Έλεγχος της μορφοποίησης κατά την επικόλληση
Αν υπάρχουν φορές που το αντικείμενο που κάνετε επικόλληση θέλετε να έχει διαφορετική μορφοποίηση από αυτήν που εφαρμόζει το Word, σύμφωνα με τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις του, δείτε πώς θα σας βοηθήσει το κουμπί Επιλογές επικόλλησης.
Χρήση της Ειδικής επικόλλησης
Χρησιμοποιήστε το πλαίσιο Ειδική επικόλληση όταν θέλετε, εκτός από τη μορφοποίηση, να ελέγξετε και τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ του αρχείου απ' όπου έγινε η αντιγραφή του αντικειμένου και του αρχείου που γίνεται η επικόλληση.
Χρήση του Πινέλου μορφοποίησης
Το πινέλο μορφοποίησης σας επιτρέπει να αντιγράψετε την μορφοποίηση που έχει ένα απόσπασμα του κειμένου ή ορισμένα στοιχεία μορφοποίησης που έχουν διάφορα άλλα αντικείμενα, όπως η εικόνα, το γράφημα, το κείμενο WordArd κ.λπ.

Λίστες

Λίστα με κουκκίδες
Δείτε πώς θα δημιουργήσετε λίστες με κουκκίδες. Πώς θα αλλάξετε την προεπιλεγμένη κουκκίδα που χρησιμοποιεί το Word ή πώς αντί για κουκκίδα θα χρησιμοποιήσετε μια εικόνα.
Λίστα με αρίθμηση
Δημιουργήστε λίστες με αρίθμηση. Προσαρμόστε τη μορφοποίηση των αριθμών και αλλάξτε τη σειρά αρίθμησης επιλέγοντας διαφορετική τιμή σε επιλεγμένα στοιχεία της λίστας.
Λίστα πολλών επιπέδων
Δημιουργήστε λίστες πολλών επιπέδων, είτε μα βάση τα στυλ που είναι διαθέσιμα στο Word, είτε ορίζοντας τα δικά σας χαρακτηριστικά μορφοποίησης, για κάθε ένα από τα επίπεδα.
Μορφοποίηση κουκκίδων ή αριθμών λίστας
Σε μια αριθμημένη λίστα, προσαρμόστε την εμφάνιση του αριθμού, ή αλλάξτε τα χαρακτηριστικά μορφοποίησης. Στις λίστες με κουκκίδες μπορείτε επιπλέον να αλλάξετε την κουκκίδα με άλλο σύμβολο, ή ακόμα και με εικόνες.
Αλλαγή επιπέδου σε στοιχεία λίστας
Πώς θα αυξήσετε ή θα μειώσετε την εσοχή σε ορισμένα στοιχεία μιας λίστας για να δημιουργήσετε λίστα με διαφορετικά επίπεδα (λίστα με υπο-λίστες).
Επικόλληση στοιχείων λίστας
Πώς μπορείτε να ελέγξετε την μορφοποίηση της λίστας κατά την επικόλληση, ανάλογα με την μορφή που είχε κατά την αντιγραφή και ανάλογα με την θέση όπου γίνεται η επικόλληση.
Αυτόματη αρίθμηση επικεφαλίδων με λίστα διάρθρωσης
Δημιουργία στυλ λίστας πολλών επιπέδων για την αυτόματη αρίθμηση των επικεφαλίδων ενός εγγράφου με μορφή διάρθρωσης.

Ταξινόμηση

Κανόνες που χρησιμοποιεί το Word για τη σειρά ταξινόμησης
Δείτε ποια κριτήρια ακολουθεί το Word για να ταξινομήσει ένα επιλεγμένο κείμενο, και πώς διαχειρίζεται το κείμενο, τις ημερομηνίες και τους αριθμούς κατά την ταξινόμηση.
Παραδείγματα ταξινόμησης κειμένου
Αν εξαιρέσουμε τους αριθμούς που ταξινομούνται εύκολα, το κείμενο έχει μερικές ιδιαιτερότητες. Τόσο το κείμενο σε παραγράφους, όσο και σε πίνακες.
Ταξινόμηση λίστας με καταχωρίσεις σε παραγράφους
Ταξινομήστε παραγράφους κειμένου με βάση την πρώτη λέξη της παραγράφου ή λέξεις που έχετε ορίσει ως πεδία ταξινόμησης.

Εύρεση και αντικατάσταση

Πώς λειτουργεί η Εύρεση
Περιγραφή των εργαλείων που διαθέτει το Word για να εντοπίσετε ένα απόσπασμα κειμένου, ή κάποιο άλλο αντικείμενο στο έγγραφο, όπως οι πίνακες, τα γραφικά, οι ειδικοί χαρακτήρες κ.ά.
Εύρεση κειμένου με μορφοποίηση
Αναζητήστε κείμενο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως το μέγεθος και το χρώμα της γραμματοσειράς, τη στοίχιση και τους στηλοθέτες που έχει μια παράγραφος, το στύλ που έχει ένα απόσπασμα κειμένου κ.λπ.
Εύρεση ειδικών χαρακτήρων
Βρείτε τους ειδικούς χαρακτήρες που χρησιμοποιεί το Word στη δομή του εγγράφου, όπως είναι τα σημάδια παραγράφου, οι στηλοθέτες, οι αλλαγές σελίδας και ενότητας κ.ά.
Εύρεση χαρακτήρα από τον κωδικό του
Πώς θα εντοπίσετε σε ένα έγγραφο τον χαρακτήρα που θέλετε, χρησιμοποιώντας τον κωδικό του από τους πίνακες χαρακτήρων ASCII, ANSI και Unicode.
Εύρεση και κατάργηση του στηλοθέτη Γραμμή
Ο στηλοθέτης Γραμμή είναι μια ειδική περίπτωση στηλοθέτη, που... δεν είναι στηλοθέτης. Γι' αυτό και ίσως έχετε προβλήματα, όταν θα θελήσετε να τον εντοπίσετε στο έγγραφο. Δείτε τι εναλλακτικές λύσεις έχετε.
Αναζήτηση με τη χρήση μπαλαντέρ
Οι χαρακτήρες μπαλαντέρ σας επιτρέπουν να συντάξετε ερωτήματα αναζήτησης, για να εντοπίσετε συνδυασμούς χαρακτήρων και λέξεων βάσει ενός κοινού μοτίβου. Δείτε λεπτομέρειες και παραδείγματα, που θα απαντήσουν στις απορίες σας.
Αντικατάσταση κειμένου, μορφοποίησης και άλλων στοιχείων
Χρησιμοποιήστε το εργαλείο Αντικατάσταση για να αντικαταστήσετε ένα απόσπασμα κειμένου και άλλα στοιχεία ενός εγγράφου όπως είναι η μορφοποίηση και οι ειδικοί χαρακτήρες (σημάδια παραγράφου, στηλοθέτες, αλλαγές σελίδας κ.λπ.).

2. Πίνακες, Εικόνες, Σχήματα και Γραφικά

Πίνακες

Χαρτογράφηση του πίνακα
Περιγραφή των στοιχείων που αποτελούν ένα πίνακα και των ιδιοτήτων που έχει κάθε ένα από αυτά.
Χρήση των γρήγορων πινάκων
Πώς θα χρησιμοποιήσετε έναν από τους προκαθορισμένους πίνακες του Word, αλλά και πώς θα εμπλουτίσετε αυτή τη συλλογή με πίνακες, που έχετε δημιουργήσει και χρησιμοποιείτε συχνά στα έγγραφά σας.
Εισαγωγή ή δημιουργία πίνακα
Δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να δημουργήσετε ένα πίνακα και πώς θα τον εισαγάγετε στο έγγραφο. Δείτε επίσης πώς θα σχεδιάσετε έναν πίνακα εξαρχής, αλλά και πώς μπορείτε να μετατρέψετε κείμενο σε πίνακα.
Επιλογή στοιχείων πίνακα
Σε ένα πίνακα μπορείτε να επιλέξετε κελιά, γραμμές και στήλες, όσον αφορά τη δομή του πίνακα, αλλά και κείμενο ή γραφικά όσον αφορά τα περιεχόμενά του.
Πληκτρολόγηση και μετακίνηση σε πίνακα
Χρήσιμες συντομεύσεις για να κινηθείτε με ευκολία μέσα σ' ένα πίνακα. Ανακαλύψτε όμως και ορισμένες επιπλέον λειτουργίες που έχουν τα πλήκτρα ENTER και TAB.
Απόσταση και περιθώρια κελιών στους πίνακες
Απόσταση είναι το διάστημα μεταξύ δύο κελιών του πίνακα. Περιθώριο είναι η απόσταση του περιεχομένου από το όριο του κελιού. Συνδυάζοντας και τα δύο μπορείτε να δώσετε "αέρα" στα περιεχόμενα του πίνακα.
Διαχείριση πίνακα
Δείτε πώς θα ελέγξετε τη θέση του πίνακα στο έγγραφο, πώς θα ρυθμίσετε το κείμενο που τον περιβάλλει, πώς θα διαχειριστείτε μεγάλους πίνακες και άλλα μυστικά.
Μορφοποίηση πίνακα
Βελτιώστε την εμφάνιση του πίνακα. Εφαρμόστε στυλ περιγραμμάτων, προσθέστε σκίαση σε συγκεκριμένες γραμμές, όπως η γραμμή επικεφαλίδων και η γραμμή συνόλων, ώστε να κάνετε πιο ελκυστική την παρουσίαση των δεδομένων σας.
Κατάργηση περιγράμματος πίνακα
Η κατάργηση του περιγράμματος αφαιρεί τη διαγράμμιση του πίνακα τόσο στην οθόνη όσο και στην εκτύπωση. Δείτε πώς θα καταργήσετε το περίγραμμα από ένα κελί, ή από ένα σύνολο γραμμών και στηλών, μέχρι και ολόκληρο πίνακα.
Διαχείριση των περιεχομένων πίνακα
Δείτε πώς θα μετατρέψετε ένα πίνακα σε κείμενο, αλλά και μερικές λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξετε, όταν αντιγράφετε περιεχόμενα πίνακα στον ίδιο ή άλλο πίνακα.
Τροποποίηση πίνακα
Αλλαγή των διαστάσεων ολόκληρου του πίνακα, ή των επιμέρους στοιχείων του. Πώς θα αλλάξετε το ύψος των γραμμών ή το πλάτος των στηλών, πώς θα προσθέσετε κελιά, γραμμές και στήλες, ή πώς θα αλλάξετε τη δομή του με τη συγχώνευση και τη διαίρεση κελιών.
Επικάλυψη πινάκων
Δεν έχει ευρεία εφαρμογή γιατί δημιουργούνται αρκετά προβλήματα κατά την εφαρμογή του εφέ. Δείτε πώς θα τα αποφύγετε ή πώς θα τα αντιμετωπίσετε.
Διαγραφή πίνακα ή στοιχείων πίνακα
Αντίθετα από το κείμενο, δεν μπορείτε να διαγράψετε ένα πίνακα με τα πλήκτρα DELETE και BACKSPACE, ενώ πολλές φορές αντί για ολόκληρο τον πίνακα θα χρειαστεί να διαγράψετε ένα μέρος του, όπως ένα κελί, μια γραμμή ή μια στήλη. Δείτε τι δυνατότητες έχετε.

Εικόνες

Εισαγωγή εικόνας σε έγγραφο
Τρόποι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εισάγετε στα έγγραφά σας εικόνες, ανάλογα με την πηγή απ' όπου προέρχονται.
Κατάργηση φόντου εικόνας
Καταργήστε τον φόντο από μια εικόνα για να τονίσετε ή να επισημάνετε το θέμα της εικόνας ή για να καταργήσετε λεπτομέρειες που αποσπούν την προσοχή.
Ερμητική και Διά μέσου αναδίπλωση
Δείτε πώς λειτουργεί η Ερμητική αναδίπλωση γύρω από εικόνες και τι πρέπει να κάνετε όταν θέλετε το κείμενο να "μπαίνει" μέσα στην εικόνα.
Ενσωμάτωση συνδεδεμένων εικόνων σε έγγραφο
Πώς θα μετατρέψετε τις συνδεδεμένες εικόνες ενός εγγράφου σε ενσωματωμένες, όταν θέλετε να αντιγράψετε το έγγραφο σε άλλον υπολογιστή, ή να το διανείμετε σε άλλους χρήστες.
Μείωση του μεγέθους εγγράφων με εικόνες
Τροποποιήστε την ανάλυση των εικόνων, το ποσοστό συμπίεσης και άλλες πληροφορίες επεξεργασίας των εικόνων, ώστε να μειώσετε το μέγεθος του αρχείου εικόνας και το μέγεθος του εγγράφου που την περιέχει.

Σχήματα και γραφικά

Καμβάς σχεδίασης
Ο καμβάς σχεδίασης είναι ένα τετράγωνο πλαίσιο, χωρίς περίγραμμα, χωρίς χρώμα, και... χωρίς λόγο ύπαρξης, αφού ελάχιστα χρησιμοποιείται. Είναι όμως έτσι;
Προσθήκη και επεξεργασία σχημάτων
τα σχήματα δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο θέμα που περιγράφετε και σας βοηθούν να παρουσιάσετε με γραφικό τρόπο τις προτάσεις και τις ιδέες σας. Δείτε πώς θα τα τοποθετήσετε στο έγγραφο, αλλά και πώς θα τα προσαρμόσετε, προσθέτοντας κείμενο ή αλλάζοντας την εμφάνισή τους.
Αλλαγή μεγέθους αντικειμένου
Αλλάξτε το μέγεθος των αντικειμένων που έχετε εισαγάγει σε ένα έγγραφο, για να έχουν ομοιόμορφες αναλογίες μεταξύ τους, να επιτύχετε καλύτερη στοίχιση και κατανομή στην σελίδα, ή να χωρούν το κείμενο που τυχόν θέλετε να προσθέσετε.
Χρήση γραμμών και γραμμών σύνδεσης
Πότε και πώς θα σχεδιάσετε μια γραμμή σε ένα έγγραφο, ή πώς θα δημιουργήσετε συνδέσεις μεταξύ σχημάτων ώστε να παρουσιάσετε με γραφικό τρόπο σύνδεση ή ροή πληροφοριών.
Χρήση και προσαρμογή επεξηγήσεων
Χρησιμοποιήστε τις επεξηγήσεις (τα γνωστά "συννεφάκια") για να προσθέσετε πληροφορίες και περιγραφές σε στοιχεία όπως οι εικόνες και τα σχήματα. Δείτε τις ρυθμίσεις που μπορείτε να κάνετε για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

3. Εικόνα σελίδας - εγγράφου

Περιθώρια - Κεφαλίδες - Υποσέλιδα

Ρυθμίστε τα περιθώρια
Το προκαθορισμένο πλάτος των περιθωρίων που χρησιμοποιεί το Word είναι αρκετά λειτουργικό. Παρ' όλ' αυτά σας επιτρέπει να κάνετε διαφορετικές ρυθμίσεις και, κυρίως, να τις εφαρμόσετε σε όποιο σημείο του εγγράφου θέλετε.
Αλλαγές σελίδας και σελιδοποίηση
Δείτε πώς θα ελέγξετε το σημείο που θα διακόπτεται το κείμενο ώστε το υπόλοιπο να μεταφέρεται σε νέα σελίδα, ασχέτως από το μέγεθος του χαρτιού που θα χρησιμοποιηθεί για την εκτύπωση του εγγράφου.
Αρίθμηση σελίδων
Η αρίθμηση των σελίδων θα πρέπει να είναι από τις πρώτες ενέργειές σας, αν σκοπεύετε να εκτυπώσετε το έγγραφο που δημιουργείτε. Όμως, πώς θα εισάγετε τους αριθμούς; πώς θα τους μορφοποιήσετε; πώς θα αφαιρέσετε τον αριθμό στη σελίδα εξωφύλλου; Δείτε τις λεπτομέρειες γι' αυτά και άλλα πολλά...
Αρίθμηση γραμμών
Με το Word μπορείτε να προσθέσετε αρίθμηση μπροστά από κάθε γραμμή του κειμένου, για να μπορείτε αργότερα να αναφερθείτε σε μια συγκεκριμένη γραμμή, όπως γίνεται στις νομικές συμβάσεις, ή στα script με κώδικα.
Κεφαλίδες και υποσέλιδα
Δείτε πώς λειτουργούν οι κεφαλίδες και τα υποσέλιδα του εγγράφου, τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως κεφαλίδες και υποσέλιδα και πώς μπορείτε να τα μορφοποιήσετε και να τα διαχειριστείτε.
Επεξεργασία κεφαλίδας ή υποσέλιδου
Το Word χρησιμοποιεί στηλοθέτες για να στοιχίσει τα περιεχόμενα της κεφαλίδας και του υποσέλιδου. Δείτε μια διαφορετική μέθοδο, που έχει καλύτερα αποτελέσματα, και που θα σας παρακινήσει να αναζητήσετε κι άλλες λύσεις.
Διαφορετική κεφαλίδα ή υποσέλιδο σε ένα μέρος του εγγράφου
Το Word, από προεπιλογή, εφαρμόζει την ίδια κεφαλίδα ή υποσέλιδο σε όλο το έγγραφο. Δείτε πώς μπορείτε να χωρίσετε το έγγραφο σε ενότητες και πώς θα τις αποσυνδέσετε μεταξύ τους, ώστε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές κεφαλίδες ή/και υποσέλιδα σε διάφορα μέρη του εγγράφου.
Διαφορετικές κεφαλίδες ή υποσέλιδα σε μονές και ζυγές σελίδες
Όπως μπορείτε να εμφανίσετε διαφορετικές πληροφορίες στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά της κεφαλίδας ή του υποσέλιδου μιας σελίδας, με ανάλογο τρόπο μπορείτε να διαχειριστείτε τις πληροφορίες στις μονές και ζυγές σελίδες. Μόνο που, κατά τη γνώμη μου, στη δεύτερη περίπτωση το αποτέλεσμα είναι πιο κομψό.
Εμφάνιση του τίτλου κεφαλαίου στην κεφαλίδα
Μπορείτε να εμφανίσετε στην κεφαλίδα ή στο υποσέλιδο τον τίτλο του αντίστοιχου κεφαλαίου με δύο τρόπους. Εδώ θα δείτε πώς θα το κάνετε αντιστοιχώντας μια παραπομπή σε κάθε τίτλο κεφαλαίου.
Χρήση πεδίων για εμφάνιση των τίτλων στην κεφαλίδα
Μπορείτε να εμφανίσετε στην κεφαλίδα ή στο υποσέλιδο τον τίτλο του αντίστοιχου κεφαλαίου με δύο τρόπους. Εδώ θα δείτε πώς θα το κάνετε αυτό με το πεδίο StyleRef που θα παρουσιάζει ως αποτέλεσμα το τίτλο κάθε κεφαλαίου.
Δημιουργία κεφαλίδας με μορφή λεξικού
Προσαρμόστε την κεφαλίδα του εγγράφου όπως στα λεξικά, ώστε στην αριστερή πλευρά να εμφανίζεται ο πρώτος όρος της σελίδας και στη δεξιά πλευρά ο τελευταίος.
Κείμενο περιθωρίων
Ίσως δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ πλαίσια στο Word επειδή θεωρούνται δύσκολα. Σας έχω ένα απλό παράδειγμα για να αρχίσετε να ασχολείστε μαζί τους και μάλλον θα αλλάξετε γνώμη.

Δομή εγγράφου

Κανόνες τυπογραφίας για τις υποσημειώσεις
Και θα ρωτήσετε: Μα καλά! Χρειάζονται κανόνες για να βάλω μια υποσημείωση; Και θα απαντήσω: Δείτε το άρθρο και τα ξαναλέμε!
Προσθήκη και διαχείριση υποσημειώσεων
Μπορεί το Word να το κάνει να δείχνει εύκολο, αλλά η χρήση υποσημειώσεων είναι παραπάνω από την απλή τοποθέτηση ενός σημαδιού που παραπέμπει στο κάτω μέρος της σελίδας ή στο τέλος του εγγράφου. Κι αν το Word έχει τυποποιήσει τη διαδικασία, πάντα μπορείτε να προσθέσετε τη δική σας πινελιά.
Προσαρμογή διαχωριστικών σημειώσεων
Διαχωριστικά των σημειώσεων είναι οι απλές γραμμές που χρησιμοποιεί το Word για να διαχωρίσει το κείμενο του εγγράφου, από την περιοχή που χρησιμοποιούν οι υποσημειώσεις, ή οι σημειώσεις τέλους. Χμμ! απλές γραμμές; Εσείς τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτό;
Πώς λειτουργούν οι ενότητες
Χρησιμοποιήστε τις ενότητες, όταν θέλετε να εφαρμόσετε διαφορετική μορφοποίηση σε τμήματα του εγγράφου. Διαφορετική μορφή αριθμών σελίδων, απλό κείμενο ή στήλες εφημερίδας, διαφορετικές κεφαλίδες και υποσέλιδα, προσανατολισμό σελίδας κ.ά.
Διάταξη κειμένου σε στήλες
Δείτε πώς θα εμφανίσετε το κείμενο σε στήλες, όπως στις εφημερίδες. Ρυθμίστε το πλάτος και το διάκενο μεταξύ των στηλών και προσθέστε επικεφαλίδες, που θα εκτείνονται σε όλο το πλάτος της σελίδας.
Ροή κειμένου σε άλλο σημείο του εγγράφου
Χρησιμοποιήστε συνδεδεμένα πλαίσια για να δημιουργήσετε μια διάταξη όπως στις εφημερίδες, όπου ένα άρθρο αρχίζει στην πρώτη σελίδα αλλά συνεχίζεται σε μία από τις επόμενες.
Ροή κειμένου σε στήλες μεταξύ σελίδων
Δείτε πώς θα χρησιμοποιήσετε συνδεδεμένα πλαίσια κειμένου για να δημιουργήσετε ροή κειμένου σε παράλληλες στήλες μεταξύ σελίδων του εγγράφου.
Πώς (και γιατί) να δημιουργήσετε ένα πρότυπο
Τα πρότυπα πρέπει να περιέχουν στοιχεία που χρησιμοποιούμε συχνά, ώστε να μη χρειάζεται η προσαρμογή τους κάθε φορά που δημιουργούμε ένα έγγραφο. Καλό είναι όμως να γνωρίζετε και μερικές λεπτομέρειες που συνήθως περνούν απαρατήρητες.
Το Word, τα πρότυπα και οι χρήστες
Το Word έρχει προεπιλεγμένους φακέλους αποθήκευσης των προτύπων. Εσείς πάλι, σαν χρήστες, μπορείτε να ορίσετε τους φακέλους που θέλετε. Δείτε τι ισχύει στη θεωρία και πώς... θα βγείτε νικητής.
Καθολικό πρότυπο
Πώς μπορεί να σας βοηθήσει ένα καθολικό πρότυπο και τι θα κάνετε για να δημιουργήσετε και να διαχειριστείτε τα μόνιμα ή προσωρινά καθολικά πρότυπα.
Αίνιγμα
Πώς μπορείτε να διαβάσετε ένα έγγραφο του Word, ξαπλωμένοι στο δεξιό πλευρό, χωρίς να στρίψετε την οθόνη του υπολογιστή;